צעירים מהפוולות

צעירים מהפאוולות הידועות לשמצה, של ריו דה ז’ניירו,

מוצאים באמצעות רוטרי, מוצא לאנרגיה שלהם –

וכן את הסיכוי למדליית זהב אולימפית.

מאת לואיס רנאטו ד. קוטיניו, רוברטו טורקאטו ומורין ווט

34 צעירים, בני 16 עד 21, יושבים, במעגל גדול על המזרן בו הם מתאמנים מדי שבוע. בהתחלה הם מתביישים, הם מתחילים להיפתח, לאט לאט, על החיים שלפני Força Jovem Judo.

לוקאס פריירה, המתגורר במורו דה מנגווירה, שכונת עוני בריו דה ז’ניירו, מדבר ראשון. “לפני שהתחלתי לתרגל ג’ודו, הייתי ילד בן שמונה מסתובב ברחובות ומחזיק בחברה גרועה”, אומר פריירה, כיום בן 20 ונשוי.

בחצי חיוך , רנן אלבס בן ה -19, שעוסק בג’ודו מגיל 10, מתחיל לדבר במהירות: “הייתי ילד, שהיו לו מחשבות איומות, כמו שאני אהיה בחור רע, סוחר סמים. מציאת הג’ודו של Força Jovem פתח לי דלתות. זה הראה לי, שאני יכול להיות אזרח טוב ולהתחרות על המדינה שלי “, אומר אלבס, המלמד במעון יום בפאבלה בה הוא ופרירה גרים.

רנן אלבס, צעיר בן 19 המתגורר במורו דה מנגווירה, אזור עניים בריו דה ז’ניירו, מזכה את צוות הג’ודו של פורסה ג’ובם בהפיכת חייו.

כעת הוא מלמד במעון יום בחסות מועדון הרוטרי של ריו דה ז’ניירו-מרקדו סאו סבסטיאו.

ויטור פוגל

פריירה ואלבס הם בין 300 סטודנטים משכונות העוני שמסביב, המתאמנים מדי שבוע עם צוות הג’ודו של Força Jovem, הנתמך על ידי מועדון הרוטרי של ריו דה ז’ניירו-מרקדו סאו סבסטיאו, ריו דה ז’ניירו.

הייתי צעיר מרדן מאוד. לא רציתי להקשיב לאף אחד.

ויטוריה פיניירו- חבר במועדון האינטראק של Força Jovem Judo-CFC

המאמן ז’ואו לואיז מירנדה, חבר במועדון הרוטרי של ריו דה ז’ניירו-ריו קומפרידו, יחד עם עוזריו, עבדו קשה כדי להקים צוות מגובש. תוך כדי כך, הם הראו לצעירים האלה חיים מעבר לאלימות והפשע שהם עדים להם מדי יום בפאוולות.

לפני שהפכה למאמנת, מירנדה הייתה שוטרת בריו דה ז’ניירו. בשנת 1998, היא השתתפה בתוכנית להורדת ילדים ובני נוער מהרחובות. אבל היא היתה מתוסכלת. “בסופו של דבר הם חזרו לאותו מצב. נראה שהתוכנית לא עזרה “, נזכרת מירנדה.

בשנה שלאחר מכן היא שאלה את המפקח שלה אם היא יכולה להקים תוכנית ספורט במטה המשטרה. היוזמה שלה, שהחלה עם שלושה סטודנטים בלבד, גדלה במהירות. כיום, הקבוצה מתאמנת במתקן מועדון הכדורגל Clube de Regatas Vasco da Gama. חברי צוות צעירים יותר, בני 3 עד 13, מתאמנים בכנסייה הסמוכה.

תקוות אולימפיות

ויטוריה פיניירו מתאמנת מדי יום עם הקבוצה להזדמנות להתחרות באולימפיאדת 2020. היא מייחסת לזכותו של Força Jovem Judo שעזרה לה למקד את האנרגיה השלילית שלה, לעבר מטרה חיובית. בנוסף לצוות הג’ודו, היא גם חברה במועדון האינטראק של ג’ו-CFC של Força Jovem, בחסות מועדון רוטרי ריו דה ז’ניירו-מרקדו סאו סבסטיאו.

“הייתי צעירה מרדנית מאוד. לא הקשבתי לאף אחד “, היא אומרת. לאחר שהגיעה למקום השלישי באליפות המדינה בג’ודו האחרונה, היא החליטה שהיא רוצה יותר.

מירנדה אומרת כי הזכייה במדליית הזהב האולימפית לשנת 2016 בג’ודו לנשים של רפאלה סילבה הברזילאית, שגדלה בפאבלה עיר האלוהים, הידועה לשמצה בריו, הראתה לקבוצתו שהכל אפשרי. “זה מאוד מתגמל לראות את הצעירים האלה מהפאוולות הופכים לאלופי מדינה – ועולם”, היא אומרת.

נבחרת הג’ודו של Força Jovem זכתה פעמיים באליפות המדינה והייתה האלופה המכהנת בשנת 2016. הקבוצה זכתה גם באליפות עולם, ובשנת 2015 התחרו חמישה ספורטאים באליפות ברזיל בברזיליה, שם זכתה בזהב, כסף ומדליות ארד.

צעירים או צעירות מצטרפות לקבוצות ג’ודו בברזיל, והן זוכות באליפויות.
משמאל: קארין אנדראדה, מדליסטית הזהב באליפות ריו דה ז’ניירו; קרלה דוס סנטוס, אלופת המדינה 2015;
איזבל סילבה, זוכת המקום השני באליפות העולם 2013; והלנה מירנדה, מדליסטית ארד באליפות המדינה
ובתו של המאמן ז’ואו לואיז מירנדה.
‘ילדים כמעט התעלפו מרעב’

מירנדה, שמתנדבת כמאמנת מאז פרשה מהמשטרה, מודה כי הצוות שלה לא תמיד הצליח כמו עכשיו.

“עד לפני שש שנים, הטוב ביותר שהשגנו היה המקום ה -15”, היא אומרת. “הספורטאים היו טובים. המאמנים היו טובים. אבל הילדים כמעט התעלפו מרעב “.

הביצועים שלהם השתנו באופן קיצוני, עם מעורבות מועדון הרוטרי של ריו דה ז’ניירו-מרקדו סאו סבסטיאו ונשיא המועדון 2015-16 דציו לואיס אסקודרו גרסיה. באמצעות שיתוף פעולה עם בנקים מזון מקומיים, המועדון מספק מדי חודש קופסאות מזון לצוות ולבני משפחותיהם.

המועדון, שעבד עם 17 מועדוני רוטרי באזור 4570 בברזיל, רכש גם מדי ג’ודו, שילם דמי רישום לתחרויות ותרם ציוד אימון משקולות. הם מרכזים את מאמצי גיוס הכספים שלהם באמצעות GRAAMO (קבוצת התמיכה הרוטריונית לאמנויות לחימה אולימפיות) ומגייסים כסף נוסף, על ידי מכירת שמן בישול משומש ממסעדות סמוכות למפעל מיחזור. חברה צרפתית, INEO (Engie) do Brasil Engenharia e Sistemas, היא גם תומכת גדולה של הקבוצה.

לבנות חיים חדשים

לא כולם בקבוצה רוצים להיות ספורטאים מקצועיים. חלקם שוקלים קריירה בתחום העיתונות או הביולוגיה הימית. “פרופסור” ז‘ואאו מירנדה, כפי שהסטודנטים קוראים לו, מציע הדרכה לכל שאיפתם.

“המטרה העיקרית של התוכנית היא לשפר את הקהילות, אדם אחד בכל פעם”, הוא אומר. “כל התלמידים גרים בעיירות עפר. המטרה שלנו תמיד הייתה לערב אותם במשהו טוב, להראות להם אפשרויות מעבר לחיי פשע ”.

ההשתתפות בתכנית הג’ודו הינה בחינם. כדי להישאר בתכנית, על התלמידים ללמוד בבית הספר, לקבל ציונים טובים ולהתייחס בכבוד למשפחתם, לחבריהם, לחבריו לבית הספר ולחברי הצוות.

“יתכן שלמורים אין מושג כמה הם עזרו לנו”, אומרת סטודנטית הג’ודו בשנה השנייה, איליין מרטינס. “אני לא אומר את זה בקלילות: אנחנו באמת משפחה.”

הערת העורך: ז’ואאו לואיז מירנדה, רוטריאן, מאמן ומייסד קבוצת הג’ודו של פורסה ג’ובם, מת בינואר 2017.